Amikre nem vagyunk büszkék…



2016-ban sok csempész kísérlet hiúsult meg megyénk, és néhányból  nemzetközi botrány is lett.

1. Dipolomata csempészek
A legnagyobb visszhangja a nevetlenfalui (Gyakovo) határátkelőn történt esetnek volt. Májusban Ukrajna szlovákiai nagykövetségének munkatársai diplomata rendszámú kisbusszal szerettek volna Romániába utazni. Az ellenőrzés során kiderült, hogy a diplomáciai rakomány a plafonig felpakolt dohányárúból állt!
A botrány eredményeként hazahívták Oleg Havasit, Ukrajna szlovákiai nagykövetét, a csempészést végrehajtó diplomatákat pedig elbocsátották.

2. Fűrészárú egymillió dollárért
Márciusban 1 millió dollár értékű, 6.000 köbméter első osztályú fűrészárút szállítottak Szlovákiába, amiről kiderült, hogy a határőrség engedélyével termelték ki az ukrán-szlovák határt elválasztó 30 km-es sávban, és a hivatalos iratok szerint „egészségügyi kivágásként” szerepeltették.
Egy hónap múlva a katonai ügyészség munkatársai házkutatásokat végeztek több csapi, lembergi és kijevi határőrnél, melynek során kiderítették, hogy a törvénytelen kitermelést szlovák cégek végezték. Hét határőrtisztet elbocsátották, négy ellen pedig vádemelést indítványoztak.

3. Magánhatár
2015-ben az ukrán-magyar határsávban fedeztek fel egy 53 hektár területű privatizált földterületet. Az ügyészség semmit nem tett, és 2016-ban akadálytalanul folytatták a „magánhatáron” a kereskedelmet némi dohányárúval, de főleg a kábítószer és embercsempészés volt a főprofil.
Kijevi újságírók kiderítették, hogy a magán határszakasz egy Doki nevű kárpátaljai illető „tulajdona”, akiről a határőrizeti szervek is tudnak, de nem tesznek semmit a törvénytelenségek felszámolása érdekében.

Végül egy szomorú és megdöbbentő eset 2016-ból!
Ellopták majd megölték a csempészek rémeként emlegetett Tero névre hallgató spánielt. , Szerencsétlen kutya az életével fizetett, amiért jó szolgálatot tett. A határőrök szerint ő volt az „egyetlen vámos, akit nem lehetett lefizetni”. Az ő nevéhez fűződik a diplomaták lefülelése nevetlenfalunál is.

Sok esetről beszélhetnénk még, miközben a vezetőink állandóan arról beszélnek, hogy megfékezik a csempészetet. Sajnos ahogy ezt a fenti esetekből is látjuk, amíg országhatárhatár létezik, addig a csempészek sem hagyják abba tevékenységüket.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!