NAGYON VIGYÁZZUNK, MERT EZ A BETEGSÉG NEM GYÓGYÍTHATÓ!!!



Az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatták ki a kárpátaljai Nagyszőlősön!
A betegség az emberre nem, de a sertésekre és a vaddisznókra rendkívül veszélyes, mert nem gyógyítható.
Ezért a hatóságok felhívják az állattartók, a vadászok és a lakosság figyelmét a megelőzés fontosságára!

Nagyszőlős környékén a helyi hatóságok a fertőzött gazdaságot 40 napra állategészségügyi zárlat alá helyezták, az állományt pedig (négy vaddisznót és hat malacot) felszámolták, és az elhullott állatok tetemeivel együtt elégették.
A hatóság szerint ezzel a fertőzési gócot lokalizálták, így az már nem jelent veszélyt, de 20 kilométeres körzetben elrendelték az összes házisertés állatorvosi vizsgálatát.

Mivel a betegség nem gyógyítható, a fertőzött állományokat fel kell számolni, ezért kulcsfontosságú a megelőzés, ami miatt felhívják az állattartók, a vadászok és a lakosság közreműködésére is a figyelmet.
FONTOS, hogy a határon sertéshúst, húskészítményt még magáncélra is tilos kivinni. Ha valaki elhullott vaddisznótetemet lát, azonnal értesítse a hatóságot!

A sertéstartók kiemelten ügyeljenek a járványvédelmi intézkedések betartására, a házisertések vaddisznóval vagy abból származó hulladékkal ne érintkezzenek, és a gazdák, ha tüneteket észlelnek az állatokon, haladéktalanul jelezzék állatorvosnak.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!