Milyen lesz a Karácsony? Olyan, amilyenné teszed...



Régebben azt gondoltam, hogy az ünnep attól ünnep, és attól lesz hatalmas durranás, hogy mindent precízen megtervezek, végrehajtok, és a végére várom a csodát... bizony, ez önmagában nem garancia az ünnepi hangulatra, a meghittségre sem. Sokkal inkább garancia egy kimerült, türelmetlen, ideges hangulatú anyához... Hiába az időre kisült kalács, az illatozó mécsesek, a fények, a tiszta, élére állított lakás, a roskadozó asztal.

Nem csak a megtervezés és a végrehajtás kell hozzá. Nem egy kipipálandó feladatsor, nem egy verseny önmagaddal. Ha lerohanod, időre teljesíted csupán ugyanazt az érzést hozza, amit a napi feladatok. Megcsináltad...na és?...kifüstölsz, kipurcansz, sírsz..
Ettől lesz ünnep az ünnep?
Valóban egy gasztronómiai/logisztikai/takarítási versenyfutás lenne a karácsony??

Nem tudjuk az ünnepet megélni igazán, ha minden erőnket a plázák, webáruházak, piac, sütő, mosogató ötszögében kapkodva, csapzottan, ingerülten éljük.

Ki figyel ilyenkor arra, mit szeretne a gyermek?
A férfi és a nő?
Valóban az a legfontosabb, hogy felkerüljön az ezredik fogás az asztalra?
Vagy még egy extra ajándék, mert 3 nem elég?
Vagy a függöny átvasalása?

Nem lehetne, hogy ledőlsz a szőnyegre a gyerekeiddel és beszállsz egy társasba, babázni, építeni, vagy futkározni egyet, hogy ne a tévét bámulják, amíg te takarítasz és sütsz-főzöl egyszerre? Persze, hogy nyafognak, rosszalkodnak..unatkoznak, amíg te a feladataiddal vagy elfoglalva..

Vagy odakucorodnál a párod mellé a kanapéra, és megnyomkodnád a vállát? Innátok egy finom forró tejeskávét?
Ha időben kikészítenéd neki a fejszét meg a karácsonyfatalpat, hogy ne az legyen, mint tavaly volt...?

Megkérdezted egyáltalán a gyerekeidet, hogy szeretik-e a töltött káposztát, aszalt szilvás göngyölt hústekercseket, tokajis almalevesedet mazsolával?
Kinek akarsz villantani? Megfelelni?
Kinek akarsz a kedvére tenni?
Biztosan azzal teszed boldoggá őket, ami a "Te agyadban fut"?
Tudod, hogy őket mi teszi igazán boldoggá?
Mit szeretnének?

Kérlek, válaszold meg ezeket a kérdéseket magadnak, és alakítsd úgy a saját Karácsonyotokat, hogy az tényleg a szeretetről, és meghittségről szóljon. Ha kell, szakíts a kialakult menetrenddel, merj változtatni, ha kell, nemet mondani! Arra indulj, amerre kisebb ellenállást érzel magadban, ami lelkesít, ami felvillanyoz. Ott lesz a boldogság! Kádi Nóra Forrás: Háztartásból jeles...

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!