Pedig világviszonylatban is egyedülálló!Nógrád megyében, Nógrádszakál községtől északra, az Ipoly mentén gyönyörű természetvédelmi területet találunk. Ez a Páris-patak szurdokvölgye, amit a köznyelv csak Palóc Grand Canyonként emleget. A szurdokvölgy népszerű elnevezése földrajzi szempontból nem helyes, de a terület különlegességét és egyediségét jól tükrözi.

Valamikor több millió évvel ezelőtt itt minden bizonnyal egy folyó kanyargott, ma pedig a felhalmozódott hordalék megkövesült rétegeit lehet megcsodálni. A nagy vastagságban képződött kavicsos, homokos üledékbe helyenként tufás márga vagy riolittufa-, tufit-rétegek települnek. 

A szurdokvölgyben végigsétálva megkapó látványban lehet részünk: sziklaszerű kiemelkedések, hatalmas kőtömbök, gyökerek, kidőlt fák között haladunk. Tavasszal és ősszel, esőzések idején, olvadás után még csordogál a Páris-patak (aminek a neve nem tisztázott, hogy honnan ered), egyébként a kiszáradt meder fogadja a kirándulókat.

Az őslénytani leletekben és földtani értékekben gazdag környék számos érdekességet rejteget az érdeklődőknek. Nemrégiben a Páris-patak völgyében lelték fel Magyarország első fatörzsbarlangjait, melyek világviszonylatban is kuriózumnak számítanak. A vulkáni kitörések megszűnte után lerakódott vulkáni üledékes anyagba növényi részek és fatörzsek ágyazódtak be. Az addig tavi környezetben lévő vulkáni üledékes réteg és a külső erők hatására a forró anyagban el nem égett fatörzsek korhadásnak indultak, a helyükön idővel üregek maradtak, amelyek a völgy fejlődésével és mélyülésével kerültek a felszínre.

A szurdokvölgy minden évszakban látogatható. Ha tudsz hasonló rejtett szépségről, oszd meg velünk!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!