Összeszedtük a legjobb tanácsokat másnaposság ellen!A másnaposság jellemzően hasogató fejfájással, verej­tékezéssel, hányingerrel, esetleg remegéssel vagy szorongással jár. A nagy mennyiségű alkohol kiszá­rítja a szervezetünket, és kimeríti az ásványianyag ­készletünket. A fejfájást az agyban lévő véredények kitágulása, az émelygést és az izzadást pedig a vér rendellenesen savassá válá­sa (ezt az állapotot nevezik acidózisnak) okozza..

A hányással a szervezet megszabadul a méreganyagoktól, és utána megkönnyebbülünk. A fejfájás csillapítására aszpirint vagy ibuprofent használjunk, ne paracetamolt, amely károsíthatja a májat, ha alkoholfogyasztás után vesszük be.

A másnaposság enyhítésére próbáljuk ki az alábbiakat:

Ébredés után...

Amint felkeltünk, igyunk meg 2 nagy pohár vizet a ki­száradás ellensúlyozására.
Igyunk meg egy nagy pohár grépfrút- vagy narancslevet. A gyümölcslében lévő egyszerű cukor (fruktóz) felgyorsítja az alkohol anyagcseréjét.
Ha szoktunk kávézni, kezdjük egy-két csészével a másnapot is. A koffein érösszehúzó hatású, azaz szűkíti az agyi vérereket, ugyanakkor vizelethajtó is, ezért ne vigyük túlzásba, és igyunk több vizet, nehogy még jobban kiszáradjunk.

Gyógyító harapnivalók

Amint úrrá leszünk az émelygésen, együnk egy nagy tányér forró csirkehúslevest. Ez pótolja a sót és a káliumot, amit a szervezetünk elveszített.
A banánturmix különösen jól pótolja a káliumot és a töb­bi tápanyagot, a hozzáadott méz pedig fruktózban gazdag.

Ha bírunk enni, a könnyű ételeket részesítsük előnyben, például a sok fruktózt tartalmazó friss gyümölcsöt és mézet. A szalonnás tojást hagyjuk inkább a következő napra.

Alvás helyett

Bár legszívesebben fel sem kelnénk egész nap, sokkal jobban járunk, ha rövid sétát teszünk, vagy elmegyünk kocogni. A mozgás fokozza az endorfin nevű hormon (a szervezet ter­mészetes fájdalomcsillapítója) termelődését, ami a sok alkohol fogyasztása miatt visszaesett.

A megelőzés ereje

Ha olyan társasági eseményre megyünk, ahol alkoholt szol­gálnak fel, indulás előtt együnk valamit. Ilyenkor nyugodtan előnyben részesíthetjük a kicsit zsírosabb ételeket, hiszen a zsí­rok réteget vonnak a belek falára, lassítva az alkohol felszívó­dását. Az ital így kevésbé száll a fejünkbe, és másnap is jobban érezzük magunkat. Természetesen a mértéktartás sem árt.

A „színes" alkoholos italok előállítása és érlelése során kelet­kező úgynevezett kongenerek fokozzák a másnaposság súlyosságát és kialakulásának valószínűségét. A likőrök, a brandy, a whisky és más sötét színű tömények helyett tehát válasszuk inkább a „tiszta" égetett szeszeket, például a fehér rumot, a vodkát, a gint. A fehérbor is kevesebb kongenert tartalmaz, mint a vörös.

Kortyolgassuk lassan az italunkat. A szervezetünk órán­ként átlagosan 30 ml alkoholt éget el. Minél több időt adunk neki erre a folyamatra, annál kevesebb alkohol jut az agyba.
Alkoholfogyasztás közben igyunk szódavizet, gyümölcs­levet vagy más alkoholmentes italokat.

Hasznos: A másnaposság még keze­lés nélkül is legfeljebb 24 óráig tarthat. Ha még ezután is rosszul érezzük magunkat, forduljunk orvoshoz. Rendkívül fontos, hogy alkoholproblémák esetén beszéljünk orvosunkkal a lehetséges keze­lési módokról.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!